PS Now

image1.jpg

Nem hiszek a Streaming Gaming-ben, legalábbis egyelőre. Napjaink infrastruktúráját figyelembe véve még bőven évekre vgyunk attól, hogy egy kis USB dongle ugyanazt a jatékélményt szolgáltassa, mint TV alatti konzol.

Nem azt mondom, hogy nem működik, hanem, hogy a minőség még nem összemérhető. 2 év és a Stadia egy működőképes alternatívája lehet a sokszázezres eszközökre, de egyelőre korai volt kiadni. Hacsak nem az volt a terv, hogy az előrendelhető Pro verzióval kisebb tőke visszacsorogjon, illetve felmérjék az igényeket. 

Éppen ezért a Playstation saját streaming szolgáltatásával se foglalkoztam mostanáig, ám pár hete lett némi üresjárat a aming szekcióban, így arra gondoltam, hogy egy hónap próbát megér. Ennek legnagyobb húzóereje a napjainkra kibővített kínálat, illetve az esetenként elérhető letöltés opciója volt. Neki is zuhantam a dolognak és két hét nyüstölés után nagyjából átlátom, hogy mit is tud nyújtani a Playstation Now.

A letölthető címekről túl sokat nem is hiszem, hogy túl sokat kéne szövegelni. Főleg jelenlegi generációs játékok és egy-két régebbi cím az, amit lecsalhatunk saját meghajtónkra, akárcsak az EA, Ubisoft vagy Xbox megoldásainál, így elmondható, hogy a rendszer egyszerre nyújt Streaming és Pass lehetőséget is. 

Ha Ps4 vagy 3 gameket szeretnék nyüstölni streamen keresztük, már eléggé felemás a kép. Ugyan a szolgáltatás már sokkal stabilabb, mint ahogy vártam, ám néhány megreccenés így is rendszerint befigyel és például a Resistance 3-nál egy kevés Input lag is jelen volt, ami azért jócskán rontott a fluid élményen. A másik negatívum a felbontás csökkenése. 4K tv-n a fentebb említett játék azért igencsak rusnya, és bizonyosan nem adja azt a hatást, amit megjelenéskor az előző PS-en, hiába volt az már jó sok éve. 

Ekkor csúsztam át a retro részre és kezdtem el Kratos kalandjait, egészen az első etaptól kezdve. A meg-megakadás itt is fellelhető, ám a grafika már nem fáj annyira, hisz azért a tudatalatti gógyimogyi vágja, hogy nem mai a cucc. Belemerülve a végigjátszásba viszont szépen észrevétlenül túlléptem az aggódalmason és tisztességesen beszippantott a cucc. Ha annyira kezdetleges és döcögős lenne a szolgáltatás, ez biztos nem történt volna meg. Viszont a jel meglehetősen stabilnak tűnt, az akadások száma is szépen csökkent és simán bírtam hosszú órákon át csapkoni a rusnya szörnyeket.

436ede0ebbd2230f079524a2dd7c5bdf.jpg

A Star Wars - The Force Unleashed II már több erőt követelt volna magának, a felbontás kritikán aluli, a fizikai motor összetettségének köszönhetően pedig a játék sűrűn szaggat. Nekem nem rontotta el teljesen a játékélményt, és tudtam haladni abban is, de simán látom, hogy valakinek ez "too much" és elhagyja a dolgot.

Ezek után párom is flemarkolta a kontrollerét és belendült a co-op móka egy Lego játékkal, amit viszont elég frankón kezelt a cucc. Azt hittem egy userrel még épphogy megbírkózik és majd a második kifekteti, ám nem így lett és egy kellemes délután kerekedett a tesztelésből.

Ám ehhez köthető az egyik igencsak negatív élmény, mely pár nappal később esett meg. Újabb adagra vágytunk, ám connection issue miatt elmaradt a móka. Ez aztán a szememet is felnyitotta és lerángatott a földre. Ha nincs net, nincs játék. Hajlamosak vagyunk alapvetőnek tekinteni a világhálót, ám ha betojik a router, vagy sztrájkol a Júpící, akkor nincs online módi.

Összegezve az elmúlt hetek próbakörét, két gondolat érett meg bennem a Now-val kapcsolatban: Okos választás és a bőség zavara.

Ha leginkább szeretnéd átélni az eredeti játékélményt, akkor okosan kell játékot választani, célszerű régebbi nevekkel nyomulni, ahol a vizuális elvárás is eleve alacsonyabb valamint az sem mindegy, milyen stílussal szeretnénk vandálkodni. AZ FPS és autóverseny szerintem nagyon jó hálózatot és net sebességet kínál, de egy közepes/jó szolgáltatás már lehet, nem lesz elég. Kábeles csatlakozás a routerhez segíthet a dolgon.

A második meglátás inkább szubjektív jellegű, én ugyanis elvesztem a sok cím között. Alapvetően sem szeretek túl sok vasat tartani a Playstationben, de a mindenbe belekóstolás lehetősége szerintem rontja az egyes játékok élvezeti faktorát. Belekezdtél valamibe, de közben az agyadban cseng még másik három cím, amit láttál nézelődés közben. Ha valaki tud fókuszálni egyetlen címre vagy sorozatra, akkor annak nem lesznek ilyesfajta gondjai, de ha valakit meg tud zavarni a sok lehetőség, az vigyézzon magára.

Merre tovább akkor? Az irány jó, egy ilyesfajta előfizetéses Pass modell abszolút működőképes lehet. Csábító, hogy némi türelemmel -ugyan csak korlátozott ideig- de lehet nyüstölni a nagy exkluzív címeket, akár PCn, illetve ha stabil kapcsolattal rendelkezel, akkor a régi kedvenceket is. A hálózati minőség valószínüleg emelkedni fog, így szépen lassan abszolút befuthat a PS Now, de csak a következő generációban. Viszont ott meg tervben van elvileg egy visszafelé kompatibilitás, tehát marad a fejvakarás és a türelem.

Aki viszont nem akar várni, az alkalmi játékosoknak vagy akiknek kimaradt pár régi gyöngyszem és akiket nem vág földhöz némi szaggatás, bátran ajánlható legalább egy próba, a hardcore réteg meg már úgyis kipörgette a fontosabb tételeket.

steamlink.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://fullcontrol.blog.hu/api/trackback/id/tr2915422704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Címkék

Kedvenc oldalaink

 bgeek.jpg 

süti beállítások módosítása